Hur vår Skoda Felicia 1.6 (1998) konverterades att köra från bensin till Etanol/E85

Under våren 2005 bytte vår Qstar-mack i Ransta ut sin 98-oktanpump till en E85-pump och jag började tanka Skodan med en 30% blandning av E85 och 70% 95-bensin. Den hade då gått knappt 130000km och som jag ser det kan betraktas som nästan avskriven. I augusti fick jag hjälp av Peter i Norberg med att konverta bilen helt. Ombyggnaden är inte svår - det gäller bara veta vilka slangar man ska klippa och ansluta om till den nya reglerbara (!) regulatorn AIR004 (som jag köpte på www.roadster.se). Den generella beskrivningen hittade jag på www.etanol.nu men det fanns lite hål i den så hjälpen var mycket tacksam.

Nog med dösnack, så här gick det till.

1. Hitta bränsleslangarna. De sitter precis under batteriet på vår bil.

2. För att komma åt bra så moterade vi loss luftrören.

3. Det är på returen man ska ansluta den nya regulatorn så då gäller det att luska ut vilken av dem som det är. Ibland sitter det pilar på slangarna men i vårt fall så var de omärkta varför "klämtricket" fick hjälpa oss på traven. Man klämmer med en polygrip på en av slangarna. Om motorn dör så har man strypt tillslangen och om motorn går upp i varv så har man strypt frånslangen. I vårt fall var det den blåmärkta slangen som sitter längst till höger (i bilens färdriktning) som var returslangen. Teoretiskt är det bara att lätta på slangklämman och dra loss bränsleslangen. I praktiken sitter den så hårt så det är lättare att klippa av den och skarva på den nya slangen. Bränsleslangen är 8mm invändigt och av märket Trelleborg (köpte en meter på OK för 40kr - blev avrådd från Biltemas då den är av sämre kvalitet). Påskarvningen kan göras med små rörstumpar som är 8mm utvändigt. Jag valde att koppla ihop en utvändig och en invändig 1/4x8mm slangnippel (Biltema-nummer 15-439 och 15-424) som tätades med gängtejp. Lite pirrigt men det är bara att klippa av och skarva på. Dra åt ordentligt med slangklämmor.

4. Sedan kopplas slangarna in i regulatorn. Jag har även kopplat på en manometer (17-49231) för att hålla ordning på trycket. Manometerns anslutning är för stor för regulatorn vilket fixades med en reduceringsnippel (15-408) och en skravhylsa (15-418) eftersom Biltema inte hade en "alltiett".

5. Provstartade motorn för att kolla att allt blivit rätt. I mitt fall läckte lite bensin vid skarvhylsan, så det var bara att montera loss och vira på lite mera gängtejp.

6. Den tunna vacuum-slangen (5mm invändigt) går till orginalregulatorns vacuum-slang. Man kan visserligen koppla ur originalet, men smartare är att koppla på en T-koppling så kan man enkelt gå över till bensin om så skulle krävas. Orginalslangen är en kort liten rackare gömd bakom en textilfläta.

... och med ett litet T-rör (från OK för 8:50) blir det så här


7. Kolla noga att alla slangar och kablar ligger väl så de inte skaver mot varandra eller något varmt. Säkra med buntband (men dra inte för hårt på vacuumslangen för då blir den ju strypt). Så vi avslutar det hela med en liten översiktsbild.

8. Det enda som återstår är nu själva konverteringen. Under själva muttern på ovansidan av regulatorn sitter själva justerskruven.

Utan att ansluta vacuumslangen så visade manometern 2,5 bar så jag höjde trycket genom att skruva upp till drygt 4,2 (bottnad skruv) och sedan anslöt jag vacuumslangen. Sedan åkte jag och tankade E85! Fegade lite - hällde bara i en halv tank ifall det inte skulle gå; då skulle jag ju alltid kunna spä ut med bensin. Men allt gick bra och jag körde en liten runda.

Tillägg 4:e september 2005

Efter att ha kört en månad med E85 så måste jag säga att det har gått väldigt bra. Förbrukningen ökade från 0,68 l/mil till 0,85 vilket motsvarar 25% ökning och det är ju helt enligt planen. Bilen känns lite seg när den är kall så man får ge den lite mera grundgas när man backar ut - men det kan ju lika gärna bero på att jag inte vant mig att kopplingen är bytt och tar lite snabbare än den gamla utslitna. Motorvärmare har vi använt 30 minuter innan avgång trots plusgrader för då startar den alltid direkt på första försöket. Om den inte är på så är det dels att betrakta som ren kallstart (vilket faktiskt sliter på motor och miljö) och så kan den behöva två startförsök - något som min arbetskompis med sin Ford Focus FF alltid måste göra. Hur som helst så är jag väldigt nöjd. Nu ska det bli spännande hur det kommer gå när det blir riktigt kallt. Plan B är att blanda i lite mera bensin vintertid, men låt oss hoppas att det inte ska behövas.

Tack alla som har hjälpt mig, och jag hoppas att mitt lilla bidrag på webben kan hjälpa flera att konvertera.

Skicka gärna frågor så ska jag gärna besvara dem om jag kan.

 

UPPDATERING 2011-05-11

Har fått några frågor genom åren och tänkte jag lägger till lite info om hur det har gått. Skodans mätare står nu på 197200km och har under vintrarna gått på bensin och på vår-sommar-höst på E85 eftersom den blir så svårstartad om temperaturen ligger under nollan så i samband med däckbyten så brukar jag skruva på regulatorn så att "motorn går bra". Kallar min bil för en "manuell flexifuel". Ingen raketforskning - startar den direkt så är det bra... och det gör den. Och bilen startar numera alltid på första försöket! Idag när jag tankade så hade förbrukningen legat på 0,83 l/mil. För två-tre år sedan så bytte jag bränslefilter för att se om det hade fällts ut några avlagringar men det var helt rent. På besiktningen har det aldrig varit några problem - luftblandningen ligger på 1,01 - 1,02 men det är ju helt godkänt. Jo, en gång frågade kontrollanten på besiktningen vad regulatorn var för något och jag sa bara kort "Det är en extra bränsleregulator" (och inget mer om varför) och hans följdfråga blev om "det har väl inte något med bromsarna att göra", och eftersom jag sa "nä" så nöjde han sig med det... Jag vill påstå att min konvertering inte har påverkat slangar eller packningar för det borde jag ha märkt efter 7000 mil utan det har helt enkelt gått bra. Och med ett bensinpris på över 14kr och E85 under tian så blev det även lite ekonomiskt plus... men det är inte därför jag gjorde det.

Tillbaka till Äppelklyftig